Najlepše Banje u Madjarskoj – putovanje, vodič, saveti i cene (2024)

Naša država obiluje raznim lekovitim banjama i spa i welness centrima, ali svi znamo koliki je užitak obići i okolne države i uživati u čarima koja one pružaju. Naravno, kada je reč o odmorima, svako od nas želi da iskoristi maksimum po minimalnoj ceni, pa su u tom slučaju najlepše banje u Mađarskoj savršeno rešenje, bar dok ne počne letnja sezona.

Mađarska je sama po sebi veoma privlačna srpskim turistima. Naime, prostire se na površini od 93.000 kvadratnih kilometara i broji preko 10 miliona stanovnika, od kojih je najveći broj, njih oko 2 miliona, skoncentrisan u glavnom gradu Mađarske, Budimpešti. Iako je Budimpešta sama po sebi veoma atraktivna i veoma popularna među srpskim turistima, postoji nešto što je pobeđuje u igri popularnosti, a to su banje.

Mađarska ima oko 1500 izvorišta i, zajedno sa Italijom, Francuskom, Islandom i Japanom, prednjači u svetu u pogledu banjskog turizma. Najveći procenat banja i termomineralnih izvorišta se nalazi u samoj prestonici i oko nje, a naši turisti su najčešći gosti banja blizu granice i banja u Segedinu, zbog nižih cena, ali i kraćeg puta.

Potencijal i lekovitost termomineralnih voda Mađarskih izvora su najpre otkrili antički Rimljani, a kasnije su svoj doprinos dali i Turci, koji su vladali ovim predeom u 16. i 17. veku, a njihova kupatila su i dalje aktivna i nadaleko poznata. Ova grana turizma se postepeno, ali učinkovito razvijala i danas predstavlja biser države.

Kao što smo već pomenuli, najposećenije banje, bar kada se radi o turistima srpske nacionalnosti, su banje blizu granice sa Srbijom, zbog manjih troškova i kraćeg puta. Zbog toga smo odlučili da danas za Vas izdvojimo najlepše banje u Mađarskoj.

Banje u Segedinu

Kada govorimo o banjama u Mađarskoj, naročito o banjama blizu granice sa Srbijom, neizbežno je započeti sa banjama u Segedinu.

Segedin se nalazi u Panonskoj niziji, na mestu davno presušenog Panonskog mora, a ono što ga čini još hidrološki povoljnijim je činjenica da se nalazi sa obe strane obale Tise i to na samom ušću reke Moriš u Tisu.

Ovo je treći po broju stanovnika grad u Mađarskoj, odmah nakon Budimpešte i Debrecina, a ono što ga, osim termomineralnih voda i velikog broja spa centara, čini posebnim je najveći broj sunčanih dana na celom Balkanu, zbog čega ga još nazivaju i gradom Sunca.

Segedin je, površinski, četvrti grad po veličini u Mađarskoj. Nalazi se na svega 26 kilometara udaljenosti od graničnog prelaza Horgoš, u okrugu Čornograd. Ovaj famozni grad se nalazi u regiji koja se naziva još i Termalna dolina, zbog lekovitih dejstva svojih voda, a Segedin je grad koji prednjači u broju akvaparkova i banja koji se mahom nalaze u granicama grada, a postoji i jedan broj poznatih banja u blizini Segedina koje se takođe visoko rangiraju na listi najposećenijih. Ovo su neke od njih:

Banja Anna je tradicionalno tursko kupatilo koje se nalazi u samom Segedinu. Lekovito dejstvo vode je otkriveno negde oko 1927.godine, i od tad je banja otvorena za sve goste tokom cele godine. Voda koja protiče nema ni miris ni ukus, a glavne supstance su gvožđe i natrijum-hidrokarbonat, pa je savršena i za kupanje i piće. Kupanje u termalnoj vodi potpomaže zacelivanju ortopedskih tegoba poput preloma kostiju, artroze zglobova, reumatskih tegoba, kičmenih oboljenja, posttraumatskih terapija, ali i ginekoloških problema i herpesa.

Mnogi ljudi koriste termalnu vodu banje Ana i za piće, u svrhe lečenja oboljenja disajnih puteva, digestivnog trakta, žučne kese i puteva, bolesti nervnih sistema, pa i stomatoloških oboljenja.

Osim gore navedenih terapija, u banji Anna posetioci uživaju i u Finskoj, Infracrvenoj i Aroma sauni, kao u parnom kupatilu, a u sklopu objekta se nalazi i akvapark.

Banja Aquapolis je najveći kompleks ovog tipa u Segedinu i bližoj okolini. Osim termalnih lekovitih voda, Aquapolis je poznat i po svom zabavnom sadržaju s obzirom na to da se u sklopu kompleksa nalazi i jedan od najvećih akvaparkova u Mađarskoj koji je jednim delom (11 bazena) u zatvorenom i drugim (4 bazena) u otvorenom delu. Ovde se nalazi i najveći tobogan u celoj Evropi, dug 272 metara i visok 30 metara.

Osim relaksirajućih i zabavnih sadržaja, u sklopu banje Aquapolis se nalazi i smeštajni objekat sa kompletnom dnevnom uslugom.

Što se sadržaja tiče, banja Aquapolis raspolaže terapijskim uslugama, slanom sobom i aroma kabinom, infrared i finskom saunom, profesionalnim terapijskim masažama, parnim kupatilom, a tu je i dosta
šarolikih sadržaja za lepši provod mališana. U Aquapolisu su Vam na raspolaganju stručna mišljenja lekara specijalista iz oblasti reumatologije, fizioterapije i rehabilitacije.

Banja Aquapolis je otvorena za posetioce tokom cele godine, a lako ju je naći pošto se nalazi u samom centru Segedina, pored reke Tise.

Banje blizu granice sa Srbijom

Kao što je već napomenuto na početku, među srpskim turistima i pacijentima su najpopularnije mađarske banje koje se nalaze bliže granici Srbije sa Mađarskom.

Iako i na severu Mađarske postoji veliki broj banja vrednih pomena, nakon banja u Segedinu prelazimo na ostale banje blizu granice sa Srbijom.

Hagymatikum je jedna od novijih i modernizovanih banja u mestu Mako, blizu granice sa Srbijom. Samo mesto Mako nije tako veliko, a meštani se mahom trude da turizam podignu na rang glavne privredne grane mesta. Zato se svakog dana u ovom mestu rađaju nove animacije, kako bi se privukao što veći broj turista, ali su banja i hotel Glorius još uvek top destinacije turista mesta Mako. Iako fizički nije povezana sa hotelom Glorius, koji se nalazi u istom kompleksu, gosti hotela imaju sve privilegije korišćenja banje besplatno. Sam hotel nosi 4 zvezdice i, osim prelepog enterijera, može se pohvaliti i izvrsnim profesionalnim osobljem, kao i vrhunskom hranom. Što se banje Hagymatikum tiče, već je napomenuto da nije fizički povezana sa hotelom, ali da gosti hotela uživaju sve beneficije banje besplatno.

Najlepše Banje u Madjarskoj – putovanje, vodič, saveti i cene (1)

U banji se, kao lekovito sredstvo, koriste termalne vode kako za piće, tako i za kupanje, ali i lekovito blato. Termalna voda je pogodna naročito za postoperativne periode, bolove u mišićima i zglobovima i ginekoloških upala. U sklopu banje se nalaze i finska, infracrvena i bio sauna, kao i aromatična kabina i soba za hromoterapiju. Posebno su interesantni tepidarijumi, odnosno tople ležaljke, a najveći red je za bazen sa jodom čija temperatura redovno iznosi 39°C. Tu su i bazeni za podvodnu masažu koji se razlikuju po svojim dodacima poput đakuzija, vodopada, veštačkih talasa, a tu je i olimpijski bazen za plivanje.

Osim svega navedenog, u banji Hagymatikum postoji i mnogo animacija za najmlađe poput igraonice, sobom sa televizorom sa dečijim programom i poseban deo sa bazenima za decu. Ipak, ono što banju Hagymatikum čini naročito interesantnom su noći provedene u njoj vikendima. Naime, za razliku od većine drugih banja i generalno mesta u svetu, Mako se ne može naročito pohvaliti burnim noćnim životom, a čini se da se meštani ovog malog mesta udaljenog 30ak kilometara od Segedina baš i ne bune oko toga. Čak, štaviše, većina mladih iz ovog i okolnih naselja preferira da vikendom dođe baš u ovu banju i uživa oko bazena u pićima ili jelima iz restorana i očijukanju. Savršen izlazak za njih zapravo predstavlja baš ovakvu relaksaciju, tako da, ukoliko ste ljubitelj ovakvog provoda, banja Hagymatikum je otvorena 365 dana u godini.

Harkanj je jedna od ukupno tri banje u Mađarskoj kvalifikovanih za lečenje psorijaze, a, istovremeno, i jedno od najstarijih u Mađarskoj i bližoj okolini. Datira još iz davne 1823.godine, a nalazi se na manje od 300 kilometara od Beograda. Lekovitost termalne vode ove banje leži najviše u postojanju velike količine karbonit sulfida i konstantne temperature od 62°C.

Ono što neke posetioce može odbiti je konstantan smrad amonijaka i sumpora, ali to ne treba nikog obeshrabriti da poseti ovaj banjski kompleks jer, pored beneficija koje dobija posetom brišu sve nelagodnosti čula mirisa. Ova voda bogata mineralima je naročito pogodna za lečenje gastroenteorološkog sistema, dermatoloških osetljivosti, degenerativnih promena i hroničnih upala zglobova. U banji koja je otvorena tokom cele godine postoje finska sauna i parno kupatilo, kao i olimpijski bazen, a tu je i stručno medicinsko osoblje za preglede i sve vrste terapija.

U kompleksu ove banje se nalazi i smeštaj sa veoma prijatnim osobljem i relativno niskim cenama boravka. Banja Harkanj je pravo mesto za one željne prave relaksacije jer nema nikakvih animacija niti zabavnog programa kao prethodno navedeni, te je užitak u tišini zagarantovan.

Eržebet se nalazi u samom centru grada Morahalom, na granici Srbije i Mađarske i predstavlja centar banjskog turizma južne Mađarske. Osim dobre lokacije, ono što je čini još privlačnijom je činjenica da leči veliki broj zdravstvenih problema poput ginekoloških i uroloških problema i nepolodnosti, hroničnih bolesti i bolesti nervnog sistema, kao i problema sa kičmenim stubom, reumom i sportskim povredama. U banji Eržebet tim stručnjaka koji su non stop na usluzi svima, a ima i svoj akva park sa bazenima i sopstveni smeštaj u okviru kompleksa.

Najlepše Banje u Madjarskoj – putovanje, vodič, saveti i cene (2)

U banji Eržebet postoje i Finska i Infrared i aroma sauna, a, osim toga, tu su I parno kupatilo, Kneipp i slana soba.

Ova banja ima ukupno 21 bazen, od kojih je 6 u otvorenom i 15 u zatvorenom delu. Ovde je i đakuzi za odrasle, a za stariju decu je obezbeđen tobogan pod nazivom Anakonda dužine 103 metara, koji se nalazi na visini od 11 metara. Roditelji sa malom decom ne moraju da brinu za svoje anđele jer banja Eržebet ima zanimaciju i za njih: pored plitkih bazena sa brojnim rekvizitima, tu je i igralište sa peskom na ko se nalaze klackalice i ljuljaške, a za rekreaciju starijih su tu tereni za vodeni fudbal i odbojku.

Banja Đula se nalazi u istoimenom mestu, na jugoistoku Mađarske, na nekih 350 kilometara udaljenosti od Beograda. Samo mesto je jedno od najposećenijih u celoj Mađarskoj zbog velikog broja kulturno-istorijskih i zanimljivih atrakcija. Iako je banja veoma posećena tokom cele godine, najveća atrakcija mesta Đula je ipak dvorac građen u gotskom stilu koji datira iz XV veka, a danas služi kao glavna dvorana za održavanje letnjih kulturnih manifestacija.

Što se same banje tiče, ona se nalazi u botaničkoj bašti, na površini od 8,5 hektara i podeljena je na deo za lečenje i deo za zabavu, a ima ukupno 22 bazena, 11 otvorenih i 11 zatvorenih.

Lekovita termalna voda velike količine gvožđa, alkalnih hidrokarbonata, kalcijuma i joda, a njena temperatura varira između 20 i 38°C. Savršena je za lečenje hroničnih neuroloških oboljenja, artroze, ginekoloških tegoba, posoperativnih poteškoća, ekcema, hroničnih upala zglobova, a mnogi kažu i regulisanja simptoma Parkinsonove bolesti.

U banji Đula rade vrhunski specijalisti koji, osim pregleda, vrše i terapijske usluge masaže, a tu su i Finska, Infrared, Aroma i Bio sauna, kao i Kneipp. Osim toga, tu su i đakuzi i hidromasažne kade.
Kao što je već pomenuto, banja je podeljena na deo za lečenje i deo za zabavu. Deo za zabavu je zapravo akvapark pod nazivom Akvapalota. U bazenima za odrasle postoje ležeći i stojeći masažeri, gejziri i vodopadi i veliki broj bazena,a najveći red je uvek za svetleći tobogan sa slajdom na gore. U ovom delu postoji i Kazanova sauna, naročito popularna među mlađim parovima u kojima se bude sva senzualna čula, a postoji i ponuda aromaterapijske masaže za relaksaciju i uma i tela.

Ovaj deo je prilagođen i najmlađima, pa su tu specijalno dizajnirani bazeni sa plitkom vodom i dosta rekvizita za zabavu, a pored toga postoje i igrališta na suvom.

Osim vodenih animacija, u banji postoje i poslastičarnice, kafići, igraonice i restorani.

Heviz je wellness i spa centar na jezeru Heviz. Naime, jezero Heviz je aktivno jezero poznato po svojoj lekovitosti, a to je ujedno i najveće termalno jezero na svetu sa ukupnom površinom od 4,5 hektara.

Najveća dubina jezera iznosi oko 35 metara, a na samom dnu se nalazi i radioaktivno blato koji ovo jezero čini jedinstvenim u Evropi i koristi se za bolesnike sa reumatičnim oboljenjima i žena sa neregularnim menstrualnim ciklusom. Termalna voda je savršena za lečenje oboljenja zglobova i artritisa, reumatizma, dermatoloških oboljenja i gojaznosti.

S obzirom na to da je jezero Heviz aktivno, voda se non-stop obnavljam tako da je tokom cele godine besprekorno čista. Jedan deo jezera je ograđen i zatvoren, pa je moguće kupati se i tokom zime. Mada, kupanje, osim vetrovitih dana, ne bi u svakom slučaju bio problem ovde jer je voda tokom cele godine topla i varira od maksimalnih 40°C u najtoplijem letnjem do minimalnih 24°C u najhladnijem zimskom danu.

Banje u Budimpešti

Kao glavni grad Mađarske i mesto koje broji ukupno 123 izvora termalne vode, Budimpešta definitivno zahteva poseban odeljak u ovom članku. Kao što je već na početku napomenuto, lekovitost termomineralnih voda u Budimpešti su otkrili još stari Rimljani, pa se ova kultura postepeno, ali sigurno razvijala od tad, pa do danas, kada je Budimpešta dobila i nadimak ’’Prestonica banja’’. Osim što prednjači u broju i beneficijama koje ove banje nose sa sobom na Balkanu, Budimpešta je postala vodeći grad i u svetu.

Na ovoj teritoriji postoji 15 banjskih kupatila, a temperatura vode iznosi između 21 i 78°C.
Osim za kupanje, termalne vode u Mađarskoj, a naročito u Budimpešti se koriste i u svrhu pića. Naime, meštani uglavnom piju samo vodu iz nekog od termalnih izvorišta, a mnogi je čak i flaširaju i prodaju na svakom koraku.

Obzirom na to da na njenoj teritoriji, ali i okolini ima dosta banja, česmi i turskih kupatila, u ovom delu ćemo malo skratiti opise, kako bismo nabrojali što više mesta koja vredi posetiti ako se nađete u Budimpešti.

Rudaš banja je nekada davno bila tursko kupatilo namenjeno golišavim muškarcima, a danas je renovirano u moderno kupalište u kojima jednako uživaju pripadnici oba pola. Osim terapijskih tretmana, ovde se najčešće uživa u noćnom kupanju koje traje od 22h do zore, a na krovu kompleksa je hidromasažni bazen sa pogledom na Dunav i mostove koji povezuju Peštu sa Budimom.

Dagalj je jedan od najsavremenijih banjskih kompleksa u mađarskoj prestonici. Naime, inicijalno je izgrađen 1948.godine, ali se tokom godina iznova rušio i izgrađivao dok nije postao ono što je sad. Tu su sada vrhunski specijalisti za pružanje zdravstvene terapije, masažni programi, saune i čak 10 bazena.

Veli Bej je banja specijalizovana za pacijente sa reumatskim tegobama i psihičkim oboljenjima. Ceo kompleks je zapravo spoj tradicije i savremene arhitekture i dizajna, a svaki bazen u banji ima svoje specifičnosti. Ono po čemu se svaki od njih razlikuje je temperatura vode, ali je tu profesionalno osoblje da sve pacijente uputi na pravu destinaciju. Osim za lečenje reumatskih i psihičkih oboljenja, Veli Bej posećuju i ljudi željni jednostavnog odmora i relaksacije, a jedna od glavnih atrakcija za to su brojne saune.

Sečenji banja je izgrađena 1913.godine i prvo je termalno kupalište u Pešti, koje je održalo svoj originalni izgled sve do 1999.kada je odrađena kompletna rekonstrukcija, pa se danas može pohvaliti sa čak 15 bazena. Voda u banji se koristi kako za kupanje, tako i za piće, ali, naravno, u različite svrhe. Posetioci oboleli od oboljenja zglobova i artritisa se terapijski kupaju u nekom od bazena bogatih magnezijumom, hidrokarbonatom, kalcijumom i natrijum-sulfatom, dok se za piće koristi voda bogata magnezijumom, sulfatom, hidrokarbonatom, kalcijumom, fluoridom i hloridom kod oboljenja čira na želucu i katara želuca i creva, kamena u bubregu i upale bubrega i mokraćnih kanala, gihte, oboljenja žučne kese i žučnih puteva, katara disajnih organa i nedostatka kalcijuma u kostima.

Najlepše Banje u Madjarskoj – putovanje, vodič, saveti i cene (3)

Loading...

Najlepše Banje u Madjarskoj – putovanje, vodič, saveti i cene (2024)
Top Articles
Easy Mediterranean Moussaka Casserole Recipe Is Rich & Heavenly | Casseroles | 30Seconds Food
Chickpea Flour Mini Veggie Frittatas
Cpmc Mission Bernal Campus & Orthopedic Institute Photos
Dunhams Treestands
Asist Liberty
Visitor Information | Medical Center
Breaded Mushrooms
Katmoie
Falgout Funeral Home Obituaries Houma
Craigslist Parsippany Nj Rooms For Rent
Best Transmission Service Margate
Ub Civil Engineering Flowsheet
Palace Pizza Joplin
1TamilMV.prof: Exploring the latest in Tamil entertainment - Ninewall
Strange World Showtimes Near Cmx Downtown At The Gardens 16
Full Range 10 Bar Selection Box
Cranberry sauce, canned, sweetened, 1 slice (1/2" thick, approx 8 slices per can) - Health Encyclopedia
UEQ - User Experience Questionnaire: UX Testing schnell und einfach
Belly Dump Trailers For Sale On Craigslist
Uc Santa Cruz Events
State HOF Adds 25 More Players
Gdp E124
Arre St Wv Srj
Bank Of America Financial Center Irvington Photos
CVS Near Me | Columbus, NE
Pjs Obits
Allybearloves
Samantha Aufderheide
Big Lots Weekly Advertisem*nt
Free Personals Like Craigslist Nh
Hannaford To-Go: Grocery Curbside Pickup
Living Shard Calamity
Horn Rank
Worthington Industries Red Jacket
Vip Lounge Odu
Loopnet Properties For Sale
Best New England Boarding Schools
Emily Katherine Correro
Leland Nc Craigslist
Austin Automotive Buda
How To Get Soul Reaper Knife In Critical Legends
Mckinley rugzak - Mode accessoires kopen? Ruime keuze
2007 Peterbilt 387 Fuse Box Diagram
Academy Sports New Bern Nc Coupons
LoL Lore: Die Story von Caitlyn, dem Sheriff von Piltover
Hanco*ck County Ms Busted Newspaper
From Grindr to Scruff: The best dating apps for gay, bi, and queer men in 2024
The Cutest Photos of Enrique Iglesias and Anna Kournikova with Their Three Kids
Ouhsc Qualtrics
The 5 Types of Intimacy Every Healthy Relationship Needs | All Points North
Strange World Showtimes Near Century Federal Way
Nfhs Network On Direct Tv
Latest Posts
Article information

Author: Zonia Mosciski DO

Last Updated:

Views: 5941

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Zonia Mosciski DO

Birthday: 1996-05-16

Address: Suite 228 919 Deana Ford, Lake Meridithberg, NE 60017-4257

Phone: +2613987384138

Job: Chief Retail Officer

Hobby: Tai chi, Dowsing, Poi, Letterboxing, Watching movies, Video gaming, Singing

Introduction: My name is Zonia Mosciski DO, I am a enchanting, joyous, lovely, successful, hilarious, tender, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.